20 Eylül 2008 Cumartesi

OSMANLI’DA EHL-İ BEYT SEVGİSİ


OSMANLI’DA EHL-İ BEYT SEVGİSİ

Bilindiği üzere Ehl-i Beyt Peygamberimizin soyundan gelenlere verilen bir ünvandır. İslam toplumunda herzaman için Peygamber soyundan gelenlere azami hürmet gösterilmiştir.Bu sevgi’nin Osmanl devletinde ve devlet erkanında da zirveye çıktığı görülür.Bu nedenle bir Çok islam beldesinden seyyid ve şerifler Osmanlı ülkesine gelerek yerleşmişlerdir.Ehll-i Beyti Koruma ve kollama adına kanunlar çıkartılmıştır.

Osmanlıda Nakibü’l Eşraflık adında bir kurum kurularak Peygamberimizin soyundan gelenlerin soy seceresi kayıt altına alınırmıştır. Bu kurum ayrıca Peygamber soyun dan gelenlerin kötü ve ahlaksız işlere karışmaması için azami gayret eder, aynı zamanda onların hak ve hukukunu korurdu.Bu kurumun başında olanlar peygamber

sülalesinden olup devlet merasimlerinde devlet ricalinin önünde otururlar,Padişahlar kılıçkuşanırken dualarını onlar yapardı.Osmanlıda halk Ehl-i Beyt’ten olanlara “ Emir “ derdi. Bunlar yeşil sarıklarıyla bilinip sokakta dolaştıklrında halktan hiç kimse onların önüne geçip yürümezdi.Onlara sevgi ve saygı bakımından azami hürmet gösterirlerdi.Seyit ve şerifler uygunsız işlerde çalıştırılmazdı.Devlet onlara maaş bağlardı.Çünkü peygamber neslinin sadaka ve zekat alması yasaktı. Osmanlıda seyyid ve şerifler “ askeri sınıftan “ sayılıp vergiden muaf tutulmuşlardı.


KAYNAK

OSMANLIDA PEYGAMBER SEVGİSİ

ZİYA DEMİREL- AVNİ ARSLAN