26 Eylül 2008 Cuma

RAYLAR GÜL KOKUYOR



RAYLAR GÜL KOKUYOR

II Abdulhamit dönemi Osmanlıda demiryolu çalışmalarının en yoğun olduğu dönemdir.Bu demir yolundan biriside hicaz demir yoludur.Bu demir yolu çalışmalarının amaçlarından biride Osmanlıya ait uzak beldelerdeki misyonerlik faliyetlerini yakın takibe almaktır.Almanlara verilen bağdat demir yolu hattı bitirildikten sonra Hicaz demiryolu hattına başlanır.

Hicaz demiryolu 1200 km olup Şamdan Medineye,oradan Mekkeye oradanda cidde ve bağdata ulaşır.Maliyeti 4 milyon olarak Hesaplanır.

Sultan islam aleminin himmetine baş vurarak kendiside 50 bin lira bağış yaparak bu kampanyaya önderlik eder.Memurlar birer aylık maaşlarını bağışlarlar,fakir hint müslümanları 40 bin lira toplayıp gönderirler. Türkistan, Kafkasya,Çin, Cava, Samutra, Bosna-Hersek,Kuzey Afrika ,Anadolu ve arap aleminden para akar. Bağışlar bir anda milyonları aşar.Hat bittiğinde borcu kalmaz hatta kara geçen tek hattır burası.

Projede Almanlar,İtalyanlar,İngilizler,Fransızlar ve rumlarda çalışır.Kutsal topraklara yabancıların girmesi yasak olduğundan kutsal topraklara yaklaşınca yabancılar devre dışı kalır.

Kalan kısmın yapımını türk işçiler üstlenir.Medine-i Münevvereye yaklaşılınca yaklaşık 30 km lik rayların altına keçe döşenir.Allah Rasulünün manevi şahsiyesi gürültüden rahatsız olmasın diye Lokometif şehre medineye yaklaşınca istim keser ( hız keser ) yavaşça perona yaklaşır.Yolcuların her biri Tirenden inerlerken büyük bir titizlik içerisinde saygı ve edeple ayaklarının uçlarına basarak sessizce trenden inerler.30 km itibaren keçe döşenen raylara Allah Rasulüne olan sevgi ve saygıdan dolayı gül suyu dökülür.

SULTAN ABDÜLHAMİD’İN HASSASİYETİ

Osmanlı devleti tam 600 yıl islamın bayraktarlığını yapmıştır.İslama karşı Hırıstıyan dünyasından gelen her türlü tehdide karşı mücadele etmeyi her zaman kendisine bir görev saymıştır.Bu anlamda ordusuna “ Mehmetcik” Asakir-i Mansurei Muhammediye “Hazireti Peygamberin ismini koyan başa bir millet daha yoktur.

Osmanlının en güçsüz ve buhranlı zamanlarının yaşandığı bir devirdir.Allah Rasülü’nü aşağılayan

Bir tiyatro Fransa’da sahnelenmek istenmektedir.Sultan Abdülhamid devletler platformunda Volterin “ Muhammed yahut Taassup “ adlı piyesine son derece sert bir tepki gösterir.piyesin

sahneye konulmamasını aksi halde bunun siyasi bir mesele yapılacağını elçilik vasıtası ile Fransız

hükümetine iletir.Bunun üzerine Fransız hükümeti peyesin sahnelenmesini yasaklar.Ancak aynı

oyun İngilterede tekrar gösterime konulmak istenir.Sultan Abdülhamid aynı şekilde ingiltereye

sert bir dille yine ültümaton gönderir.İngiltere hükümeti bunun bir fikir hüriyeti oldğunu bu nedenle bu gösterimin engellenemeyeceğini söyler. Bunun üzerine Sultan Abdulhamid İngiltere hükümetine ikinci bir ültimaton yazdırır ültimaton aunen şöyledir. ” Müslümanların halifesi olarak,İngilizler Peygamberimizi aşağılayacı bir hereket içindedir. “ diye islam alemine

bildiri göndereceğim ve ülkenize karşı büyük cihad ilan edeceğim “der.İngilizler çaresiz tiyatroyu kaldırırlar.


Kaynak osmanlıda peygamber sevgisi

Yazar

Ziya Demirel –Avni Arslan

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Abdulhamid Han.

Söylenecek o kadar çok şey var ki.

Anlatılmaz okunur diyorum. Nacip Fazıl Kısakürek üstadımız' ın "Ulu Hakan" adlıu eserini mutlaka okuyun diyebiliyorum ancak.

Allah(c.c.) onlardan razı olsun. Vesselam.